Jdi na obsah Jdi na menu

Jak bylo na Hody v r.2012

HODY ŽENÁČŮ – Ostrožská Lhota 20.-22.7.2012

 

Hodový víkend je za námi a s ním i čtvrté hody ženáčů. Jaké letos byly? Troufám si říct, že se vydařily po všech stránkách.

a02-ze-zkousky.jpg

S nácvikem hodového vystoupení se začalo na konci května, ale někteří se poptávali už v dubnu, kdy že to vypukne. Každé ženáčské hody se zapojuje stále víc „chasy“ a letos se přihlásilo rekordních 25 manželských párů. Zkoušky probíhaly vždy v neděli večer za všeobecné pohody a dobré nálady. S blížícím se termínem hodů některé páry od tančení upustily, protože je donutily zdravotní komplikace, chybějící krojové součásti či jiné osobní důvody.

Nakonec jsme vystoupení odtančili v 18-ti párech. Hodový průvod na hřiště ale čítal 26 párů, navíc posílený o netančící část mužského sboru a svobodnou mládež.

Hodový víkend začal už v pátek v sále obecního domu, a to besedou u cimbálu, kterou měla zcela v režii CM Falešnica. Plný sál svědčil o stoupající popularitě této muziky a sešla se tam i valná část hodové chasy. Současně na hřišti, pro milovníky jiných hudebních žánrů, vyhrávala skupina Artemis.

V sobotu dopoledne se chlapi vydali uřezat májku, kterou letos věnovali manželé Křápkovi.

a06-majka.jpg

Aby byla jistota, že strom padne tam, kam má a nezboří Křápkům chalupu, přizvali si odborníka Petra Těthala a do oběda už byl strom přichystaný před Obecním.

Odpoledne ženská část chasy nazdobila májku papírovými růžemi, které si vlastnoručně připravila už ve čtvrtek. Narazila se bečka piva věnovaná od p. Juráskové a když začalo vyhrávat nové lhotské hudební těleso, které si říká „Fašankband“, chlapi se dali do díla.

Za přítomnosti četných diváků a znějícího zpěvu mužského sboru, byla mája za chvíli vztyčená.

Potom se všichni odebrali na „starú sokolovňu“, nově Víceúčelový dům, kde koncertovala Štrajchkapela z Kněžpola. I tam se sešlo plno lidí a koncert si pochvalovali především starší ročníky, protože kapela hrála písničky jim dobře známé, dokonce někteří neodolali a dali se i do tance. Návštěvníci si mohli také prohlédnout Archeologické muzeum a ostatní opravené prostory. Večer připravili fotbalisti hodovou zábavu na hřišti se skupinou Gong.

a11-strajchkapela.jpg

 

V neděli se krojovaní v hojném počtu zúčastnili hodové mše, jejíž svátečnost a důstojnost ještě umocnily krásné zpěvy místní scholy. Po jejím skončení nás trochu postrašilo počasí, protože začalo poprchávat. Naštěstí nám bylo přáno a v poledne už vykukovalo sluníčko a pěkné počasí vydrželo celý den.

aimg_6290.jpg

Od třetí hodiny odpolední jsme zpívali a tančili před OÚ, kde vyhrávala DH Blatnička a sešla se spousta diváků místních i přespolních. Předání hodového povolení předcházela vtipně prezentovaná sázka pana starosty s Alenou Skřenkovou, že nepůjde starosta na hody v kožichu. Šel. Alka splnila také svou část sázky a vypravila se na hody v kroji – ne však v lidovém, ale v hasičském stejnokroji.

 

 

 

Dlouhý hodový průvod na hřiště vedl Slávek Radoch s nazdobeným tragačem a bečičků vína a ukončoval Jarek Šuránek s vozem taženým koňmi, který vezl starostu s ženou a krojované děcka.

 

 

img_11357.jpg

Na hřišti chasa odtančila vystoupení - Slováckou besedu a na všech bylo vidět, že tančí pro radost, protože je to baví a že pro nějakou chybičku se svět nezboří.Nadšení a pohoda byla mezi ženáčskou chasou cítit po celý hodový víkend a většina si to v kroji užívala do samotného konce zábavy.

img_11398.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takové byly čtvrté ženáčské hody v Ostrožské Lhotě díky skvělé partě ženáčů, jejich nadšení a spolupráci, díky podpoře obce a pana starosty, díky krásné bohoslužbě, díky štědrosti sponzorů a díky všem zúčastněným.